FAQ

Varför är det bra att installera en centraldammsugare ?

Anledningarna är många, några mer viktiga.

– Att en centraldammsugare suger in luften och dammet till sin behållare när du dammsuger, filtrerar luften och evakuerar de skadliga mikropartiklarna ut ur din bostad, är nog den viktigaste anledningen. Det finns det ingen vanlig dammsugare som klarar.

– Att ha en vanlig dammsugare, som i regel väger runt 7-8 kg, släpandes efter sig och som dessutom fastnar i stolar och dörrkarmar, gör att det inte är så skoj att dammsuga.

Med en centraldammsugare har man inte dammsugaren med sig när man dammsuger utan bara en följsam slang som inte fastnar någonstans. Den del man använder när man dammsuger väger dessutom endast 1.5-2 kg, det är allt. Resten av slangen ligger på golvet under dammsugningen.

 

Varför är AEG ett bättre alternativ?

– AEG är ett välkänt och välrenommerat företag som är känt för sin höga kvalitet. Företaget har sedan det grundades 1883 byggt sin verksamhet och sina produkter med kvalitet som grundsten. AEG ingår idag i Electroluxkoncernen.

– I oktober 2011 utförde Energimyndigheten, genom tyska SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH, tester på AEG centraldammsugare, som fick de bästa tänkbara betyg inom samtliga testkriterier. Aldrig tidigare har en centraldammsugare uppnått över 81 % i dammupptagning på matta med fylld påse. I samtliga tester för dammupptagning fick AEG betyget 5, det högsta betyget på en 5-gadig skala.

– Företagens ekonomi är ofta en viktig faktor för att vi ska kunna känna oss trygga när vi gör våra inköp. Vi vill ju att företagen vi handlar av över tid kan hantera de garantier, servicar, tillbehörsinköp och ev. frågor vi behöver ha svar på.

Electrolux är ett stort börsnoterat företag med mycket god ekonomi. FrasWeda AB, som är distributör av AEG centraldammsugare, är ett företag med mycket god ekonomi och trippel-AAA i rating. FrasWeda AB har funnits i drygt 22 år.

 

Kan vi installera centraldammsugare i vårt befintliga hus?

I de allra flesta befintliga hus är det enkelt att installera centraldammsugare. Faktum är att ungefär 90 % av alla centraldammsugare som köps idag är köpta av privatpersoner som själva installerar dem i sina befintliga hus.

Vid planeringen av installationen tittar man efter sekundärutrymmen typ garderober, vindar, källare, stödbensutrymmen (kattvindar), schakt, skorstenar, städskåp, m.m. och försöker se om några av dessa utrymmen parerar (passar ihop) varandra så att rören kan ligga dolda i hela installationen. I de allra flesta husen fungerar det just på det sättet. Det är bara den egna fantasin som sätter gränserna.

Vi hjälpa er gärna med planeringen av installationen, skicka en ritning eller en enkel skiss med kort beskrivning (av material typ betongbjälklag, väggar o.d.).

 

Hur svårt är det att installera en centraldammsugare?

För en ”normalhändig” är installationen en ganska enkel match, man bör dock ha viss kunskap om hur verktygen fungerar så att man inte skadar sig. En installation är i regel klar över en dag.

För de som känner att de vill ha hjälp med installationen har FrasWeda AB en rikstäckande installaionsservice i form av ett samarbete med Garantgruppen.

 

Varför skall jag välja ett limmat rörsystem?

Ett rörsystem för centraldammsugare installeras för att sedan aldrig behöva bytas ut igen. Ett limmat rörsystem är en garant för att din anläggning upprätthåller samma höga sugeffekt som centraldammsugaren är konstruerad att klara, man behöver alltså aldrig ”ta höjd” för ev. läckage och därmed tvingas köpa en större centraldammsugare än man egentligen behöver och har tänkt sig. Ett limmat rörsystem är helt tätt. Eftersom man gör installationen en gång satsar man såklart på ett limmat rörsystem, det håller.

Ett limmat rörsystem är också en garant för att rörsystemet inte riskerar att glida isär vid t.ex. temperaturväxlingar eller under tiden man installerar det. Vid montering av ett olimmat rörsystem är riskerna alltid större att det glider isär medan man arbetar med det, det behöver inte ens ske just där man står och arbetar med det utan det kan dela på sig där man installerade rören för stund sedan och helt utan att man märker det.

AEG:s limmade rörsystem har en innerdiameter på 50,8 mm. Rörsystemets goda avvägning mellan stora luftflöden och bra lufthastighet, gör att du får ut den bästa möjliga kapaciteten av din centraldammsugare helt utan att ”strypa” lufttillförseln till eller ifrån maskinen. Detta gäller såväl insug som utblås.

Ett limmat rörsystem är mycket snabbare att installera då man inte behöver lägga så mycket tid på att kontrollera om rörsystemet sitter ihop eller inte. Ett limmat rörsystem tillverkas i mycket större kvantiteter än ett olimmat rörsystem och är därmed också betydligt billigare att köpa. Det blir också väldigt små mängder spill att kasta på ett limmat rörsystem.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *